Akne (Sivilce) Nedir?
Akne diğer bir adıyla sivilce, kökenini yağ bezlerinden alan ve çeşitli klinik bulgular eşliğinde seyreden kronik bir dermatolojik hastalıktır. Akne problemine toplumda yaygın şekilde rastlanmaktadır. Akne problemi, ergenlik döneminde olan kişilerin yaklaşık %80’inde görülmekte ve yetişkinlik dönemine kadar devam edebilmektedir. Erkeklerde görülen akne problemi kadınlara oranla 10 kat daha şiddetli olmaktadır. Hastaların çoğunda genetik faktörler büyük rol oynamaktadır.
Akne Nasıl Oluşmaktadır?
Aknenin oluşumunun temel sebebi ciltteki gözeneklerin tıkanması ve sonucunda yağ bezlerinde iltihaba yol açmasıdır. Akne ya da diğer adıyla sivilce, en sık yüz, sırt, göğüs ve omuz bölgelerinde ortaya çıkmaktadır.
Akne (Sivilce) Tedavisi Fiyatı Nedir?
Akne tedavisi uygulamasına ilişkin internet üzerinden fiyat bilgisi paylaşılamamaktadır. Konuya yönelik daha detaylı bilgi ve randevu almak için bize 0312 284 10 15 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
Akne (Sivilce) En Çok Kimlerde Görülmektedir?
Akne her yaşta olabilmektedir ama en çok ergenlik dönemindeki gençlerde görülmektedir. Ergenlik çağındakilerin ve yetişkin gençlerin %80’inde şiddeti farklı olmakla birlikte akneye rastlanmaktadır. Aknelerin şiddeti genellikle 30’lu yaşlarda azalmakla beraber bazen 40-50 yaşlarında dahi yoğun sivilcelenme yaşanabilmektedir.
Akne (Sivilce) Oluşumunun Sebepleri Nelerdir?
Toplum arasında sıkça varsayılanın aksine, akne oluşumu çikolata yemek, yağlı yiyecek tüketmek gibi beslenme alışkanlıklarına ve kirli deriye bağlı olmamaktadır.
Akne ya da diğer adıyla sivilce oluşumunda ana sebep yüksek hormon seviyeleridir. Androjen olarak adlandırılan erkek cinsiyet hormonları, erkek ve kız çocuklarında ergenlik döneminde artış göstermektedir. Fazla androjen yağ bezlerinin büyümesine sebep olmakta ve bu da daha fazla yağ bezi salgısı (sebum) üretimine yol açmaktadır.
Bir başka sebep genetik kaynaklı olmakta ve kişide akne oluşumuna yönelik aileden gelen kalıtsal bir yatkınlık oluşturmaktadır.
Psikolojik faktörler de akne oluşumunda rol oynamaktadır. Stres, uzun döneme yayılmış duygusal ve ağır gerginlikler de akne oluşumunu tetikleyebilmektedir.
Sağlık sorunlarına yönelik kullanılan birtakım ilaçlar da akneye sebebiyet verebilmektedir.
Akne (Sivilce) Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?
Akne oluşumunda komedon yani küçük çıkıntılar deri altında kalırsa kapalı komedon ya da beyaz nokta olarak adlandırılmaktadır. Beyaz nokta genellikle derinin yüzeyinde küçük beyazımsı yumrular olarak görülmektedir. Deri yüzeyine ulaşan ve açılan bir komedon ise siyah nokta olarak adlandırılmaktadır.
Akne lezyonlarının diğer türleri;
a.Papüller: Küçük, pembe yumrular halinde olan iltihaplı lezyonlar
b.Püstüller: İltihaplı, tabanı kırmızı olabilen irin dolu lezyonlar
c.Nodüller: Deri içinde derin yerleşmiş katı, ağrılı ve büyük lezyonlar
d.Kistler: İz (skar) ve ağrıya sebep olabilen derin, iltihaplı, irin dolu lezyonlar
Akne (Sivilce) Nasıl Tedavi Edilmektedir?
Aknenin yani sivilcenin dermatologlar tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Akne tedavisinin amacı akne oluşumunu azaltmanın ve gidermenin yanı sıra iz (skar) dokusu oluşumunu önlemektir. Dermatologlar akne tedavisi için sıklıkla ilaç kullanımına başvurmaktadır. Akne tedavisinde kullanılan ilaçların temel işlevi, yağ bezi kanallarındaki hücre yığılmalarını, fazla yağ üretimini azaltmaya ve bakterileri ve iltihabı gidermeye yönelik olmaktadır. Hastanın yaşadığı akne probleminin şiddetine bağlı olarak ya deri üzerine uygulanan (topikal) ya da ağız yoluyla alınan (oral) ilaçlara veya her iki türden ilaçların bir arada kullanımına başvurulabilmektedir. Cilt bakımı ve lazer uygulamaları da akne tedavisinde olumlu etkiler sağlamaktadır.