Bel Soğukluğu Nedir?
Bel soğukluğu, gonore adlı bakterinin yol açtığı cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülmekte ve farklı belirtiler vermektedir. Tedavi edilmemesi durumunda üreme organlarında ağır tahribat oluşturabilen ve kısırlığa yol açabilen bir hastalık olduğu için tedavi sürecinin ihmal edilmemesi önem taşımaktadır. Ayrıca doğum sırasında anneden çocuğa geçebildiği için, özellikle yeni doğanın gözlerinde körlüğe, bebekte kan ve eklem iltihaplarına yol açabilmektedir. Bel soğukluğuna sebep olan gonore mikrobu ayrıca ağız, göz ve anüs bölgelerini de etkileyebilmektedir.
Bel Soğukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Bel soğukluğu, gonore mikrobunun vücuda girmesinden sonra yaklaşık 2-6 gün içerisinde belirtilerini göstermektedir. Hastalığın kuluçka dönemi kişiden kişiye göre değişebilmekte ve belirtilerin ortaya çıkması bazen daha uzun sürerek 30 günü bulabilmektedir. Bel soğukluğuna yol açan gonore mikrobu erkeklerde daha hızlı belirti verirken, kadınların vücudunda hiçbir belirti vermeden de yaşayabilmektedir. Bu açıdan özellikle tek eşli olmayan, cinsel hayatı aktif kişilerin düzenli olarak tahlil yaptırması, vücuda girmiş ama belirti vermeyen hastalıkların ilerlemeden tespiti ve giderilmesi açısından önemli olmaktadır. Bel soğukluğu kadınlarda yumurtalıklara ve tüplere ilerlemesi durumunda pelvik iltihabına ve kısırlığa yol açabilmekte, erkeklerde üreme organlarına zarar vermesi durumunda ise kısırlığa sebep olabilmektedir.
Kadınlarda en sık görülen belirtiler:
- Sık idrara çıkma ve idrar yaparken yanma hissi
- Sarı – yeşil renkli, kötü kokulu akıntı
- Kaşıntı
- Özellikle alt karın bölgesinde ve kasıklarda ağrı
- Anal bölgede kaşıntı ve bazen kanama
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Adet dönemi dışında kanama
- Ateş ve halsizlik
Erkeklerde en sık görülen belirtiler:
- Beyaz – sarı renkli, kötü kokulu akıntı
- Sık idrara çıkma ve idrar yaparken yanma hissi
- Kaşıntı
- Anal bölgede kaşıntı ve bazen kanama
- Ateş
- Bel soğukluğu, gonore adlı bakterinin yol açtığı cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir hastalıktır.
Bel Soğukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Bel soğukluğunun tedavisinde antibiyotiklerden faydalanılmaktadır. Bel soğukluğu şüphesine yönelik kişiden alınan akıntı örneği üzerinde laboratuvarda yapılan tetkiklere ve incelemelere göre tanı konduktan sonra doktorun yönlendirmesi üzerine antibiyotik tedavisine başlanmaktadır. İlaç kullanımı tamamlandıktan sonra tetkikler yeniden yapılmalı ve mikrobun vücuttan atılıp atılmadığı kontrol edilmelidir.
Bel soğukluğuna yol açan gonore mikrobunun beraberinde klamidya gibi diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara da sıklıkla rastlanabildiği için tetkiklerin daha kapsamlı yapılması, vücutta bulunan diğer bakteri ve mikropların da tespiti ve iyileştirilmesi için önemli bir unsur olmaktadır. Bel soğukluğuna yol açan gonore mikrobu vücuttan atıldıktan sonra hastalık iyileşmektedir ancak vücut mikroba karşı bağışıklık kazanmamakta ve hastalık yeniden bulaşıcı olarak edinilebilmektedir. Bu açıdan hastalığın tekrarlamaması için bel soğukluğu tedavisinde partnerlerin birlikte tedavi görmesi ve her iki taraf da iyileştikten sonra cinsel ilişkiye girilmesi gerekmektedir.