Ben (Nevüs) Nedir?
Ben ya da tıptaki adıyla nevüs, cilde rengini vermekle görevli melanosit hücrelerinin belirli bir alanda toplanması sonucu oluşan ve genellikle kahverengi, siyah ve bazen de kırmızı ve mavimsi renklerde ortaya çıkabilen deri oluşumlarıdır. Benlerin çoğu çocukluk yıllarında ortaya çıkmakta ve kişinin yaşı ilerledikçe sayıları artış gösterebilmektedir. Benler iyi huylu ve zararsız olabildiği gibi zaman zaman çok ciddi bir hastalık olan melanosit kaynaklı deri kanserine yol açabilmektedir. Genel olarak yuvarlak veya oval, deri üzerinde ya da deriden çıkıntılı, kıllı veya kılsız olmak üzere farklılık gösteren benlerin kişi tarafından gözlemlenmesi ve kısa süre içerisinde beliren anormal değişikliklerin fark edilmesi olası bir kansere yönelik erken dönemde teşhis ve tedavi için önemli olmaktadır.
Çil Nedir?
Çil özellikle açık tenli kişilerde güneşin etkileri ve genetik yatkınlık ile cilt üzerinde ortaya çıkan küçük ve genellikle dağınık halde kahverengi leke oluşumlarıdır. Çiller özellikle güneşe daha çok maruz kalan yüz, ellerin üstleri, sırt ve omuz bölgelerinde ortaya çıkmaktadır. Çocukluk ve gençlik yıllarında oluşan çillerin dışında güneşin olumsuz etkilerinin bir sonucu beraberinde yaşın ilerlemesine bağlı olarak da çil oluşumu gerçekleşmektedir.
Doğum Lekeleri Nelerdir?
Doğum lekeleri nedeni tam olarak bilinmeyen bir sebeple ortaya çıkan ve kişinin doğumdan itibaren sahip olduğu bir cilt problemidir. Doğum lekeleri genel olarak, damarsal kökenli oluşumlar ya da pigment kaynaklı renk farklılıkları olarak iki başlık altında incelenebilmektedir. Doğum lekelerinin bazıları çocuk büyüdükçe kendiliğinden kaybolabilmekte, bazıları daha az belirgin bir görüntü alabilmekte, özellikle damarsal olanlar olmak üzere bazıları ise yaşın ilerlemesi ile daha koyu renkte ve kalın bir doku haline gelebilmektedir. Damarların boyutlarına bağlı olarak doğum lekeleri pembe ve mor renk arasında değişiklik göstermektedir. Küçük damarlardan oluşan oluşumlar daha pembe, büyük damarlardan oluşan lekeler daha mor bir görüntü oluşturmaktadır. Kırmızı renkli doğum lekeleri ise damarların cildin daha üst katmanlarında yerleşmiş olduğunu işaret etmektedir. Doğum lekelerinin en sık rastlandığı yerler yüz, boyun, ense, kollar ve bacaklar olmaktadır.
Zaman zaman diğer organların ve dokuların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilen damarsal kökenli oluşumlar dışında doğum lekeleri sağlık açısından ciddi bir problem yaratmamakta ancak estetik açıdan kişide psikolojik ve sosyal olarak olumsuz bir etki yaratabilmektedir. Doğum lekelerinden rahatsızlık duyan hastalar lekelerin giderilmesine yönelik medikal estetik çözümlerine başvurabilmektedir.
Benlerin, çillerin ve doğum lekelerinin tedavisindeki ilk ve en önemli aşama, cilt üzerindeki oluşuma yönelik doğru teşhisin konulmasıdır. Deri ve cilt hastalıkları uzmanı tarafından yapılacak muayene ile benlerin, çillerin ve doğum lekelerinin yapısal özellikleri incelenmekte ve özellikle benlerin herhangi bir kanser riski taşıyıp taşımadığı teşhis edilmektedir.
Benler, Çiller, Doğum Lekeleri Nasıl Tedavi Edilir?
Benlerin, çillerin ve doğum lekelerinin tedavisindeki ilk ve en önemli aşama, cilt üzerindeki oluşuma yönelik doğru teşhisin konulmasıdır. Deri ve cilt hastalıkları uzmanı tarafından yapılacak muayene ile benlerin, çillerin ve doğum lekelerinin yapısal özellikleri incelenmekte ve özellikle benlerin herhangi bir kanser riski taşıyıp taşımadığı teşhis edilmektedir. Deri kanserine yönelik bir şüphe olmaması durumunda, deri ve cilt hastalıkları uzmanı hastanın kişisel ve yapısal özelliklerini dikkate alarak, benlerin, çillerin ve doğum lekelerinin büyüklüklerine, derinliklerine, yaygınlıklarına ve oluşmuş oldukları bölgelere göre farklı tedavi alternatifleri sunabilmektedir.
Estetik dermatoloji uygulamalarının gelişmesi ve kullanımlarının yaygınlaşması ile benlerin ameliyat gerektiren cerrahi girişimlerle alınması artık çok fazla tercih edilmemektedir. Fraksiyonel lazer sistemleri ile gerçekleştirilen uygulamalarla benlerin, çillerin ve doğum lekelerinin azaltılması ve giderilmesi sağlanabilmektedir. Cilt yüzeyindeki benlerde ve çillerde fraksiyonel lazer sistemleri ile gerçekleştirilen uygulamalar oldukça olumlu sonuçlar vermektedir. Cilt dokusundan çıkıntılı olmayan yüzeysel benler CO2 ışınları ile çalışan fraksiyonel lazer sistemleri ile üzerlerinden geçilerek ısı etkisi ile giderilebilmektedir. Cilt dokusundan çıkıntılı olan benlerin alınmasında ise radyo frekans (RF) ve elektrokoterizasyon yani ısı yoluyla yakma işlemlerine başvurulabilmektedir. Doğum lekelerinin tedavisinde de lekenin yapısına bağlı olarak fraksiyonel lazer sistemleri ile gerçekleştirilen uygulamalardan faydalanılmakta ve damar kökenli lekelerde doğum lekesine yol açan damarların ısı ile kontrollü bir şekilde zedelenerek ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Damar yapıları varlıklarını yitirdikçe doğum lekelerinin rengi açılmaktadır.