Botoks Nedir?
Botoks, aslında “clostridium botulinum” adlı bakteriden üretilen bir çeşit toksindir. Uygulamaya adını veren botoks toksini, sinirler üzerinde iletişimi kesme fonksiyonuna sahiptir. Botoksun sinirler arası etkileşimin kesilmesini sağlaması, sinirlerle bağlantılı olan kas ve organ yapılarının hareketlerini kısıtlamaktadır. Böylelikle uygulandığı bölgelerdeki kırışıklıkları gererek hastanın daha sağlıklı, daha dinç ve daha genç görünmesini sağlamaktadır. Laboratuvar ortamında elde edilebilen botoks toksini, insan vücuduyla uyumludur ve dermatolojik uygulamalar dışında da birçok farklı tıbbi alanda kullanılmaktadır.
Botoks Hangi Amaçlarla Kullanılır?
Sinirlere etki etmesi dolayısıyla kas ve organ hareketleri üzerinde kısıtlayıcı etki sağlayabilen botoks toksini; estetik dermatoloji alanında, yaşlanma belirtisi olarak zaman içerisinde tekrar gösteren mimiklerin oluşturduğu kırışıklık çizgilerinin azaltılması gibi uygulamalarda kullanılmasının yanı sıra kas ağrıları, migren ağrıları ve aşırı terleme sorunlarında da olumlu etki göstermektedir.
Botoks Uygulaması Nasıl Gerçekleştirilir?
Hastanın beklentileri ve doktorun yönlendirmeleri ile botoks toksininin hangi kas ve organ gruplarına müdahale edecek şekilde, hangi bölgelere, ne miktarda uygulanacağı kararlaştırılmaktadır. Lokal anestezi ile ilgili bölgeler uyuşturularak, botoks maddesi amaçlanan bölgelere çok ince uçlu iğneler ile enjekte edilerek aktarılmaktadır. İşlem sonrası kızarıklık ve şişlik gelişmesi ihtimalini engellemek amacıyla krem ve soğuk etkisi uygulanmaktadır.
Botoks Uygulaması Hangi Bölgelerde Gerçekleştirilir?
Botoks uygulamasının en sık gerçekleştirildiği bölgeler genellikle;
- Alın
- Kaş arası
- Göz çevresi
- Dudak
- Çene
- Boyun
- Burun
olmaktadır.
Botoks Uygulaması Ne Kadar Sürer?
Botoks uygulaması ortalama olarak 15 dakika süren bir işlemdir. Kısa sürmesi ve sonrasında kişiye sosyal hayata hızlıca geri dönebilme imkanı sağlaması sebebiyle sıklıkla tercih edilen bir yaşlanma karşıtı bir estetik uygulamadır.
Botoks Uygulamasının Etkisi Ne Kadar Sürer?
Botoks toksininin vücut içerisinde etkileşime girmesinin etkileri ilk haftada ortaya çıkmaya başlamaktadır. İlerleyen 3 – 4 ay içerisinde artan belirtiler azalarak altıncı ay sonrası son bulmaktadır. Toksinin istenen etkileri azaldığında veya son bulduğunda uygulamanın tekrarlanması ile devamlılık süreci pekiştirilmektedir.
Botoks Ağrı Verici Bir Uygulama Mıdır?
Botoks işlemi, lokal anestezi ile ilgili bölgeler uyuşturularak gerçekleştirildiği için ince uçlu iğneler ile yapılan enjeksiyon işlemi can acıtıcı etki oluşturmamaktadır. Uygulama sonrası ortaya çıkabilecek baş ağrıları veya sızlamalar da hastaların tabiri ile ‘dayanılmaz boyutta’ olmamaktadır.
Botoks Riskli Bir Uygulama Mıdır?
Botoks uygulamasında dikkat edilmesi gereken hususlar, kaliteli ve lisanslı malzemelerin kullanımı, botoks işlemini gerçekleştirecek kişinin alanında uzmanlığı ve hijyenik uygulama koşullarının sağlanmasıdır. Böylelikle uygulamanın yan etki riskleri en aza inmektedir. Genel anestezi gerektiren bir yöntem olmadığı için, anestezi riski taşımamaktadır.
Botoks Uygulaması Pahalı Bir İşlem Midir?
Botoks uygulamasına ilişkin internet üzerinden fiyat bilgisi paylaşılamamaktadır. Konuya yönelik daha detaylı bilgi ve randevu almak için bize 0312 2841015 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.