Cilt Lekesi Nedir?
Cilt lekesi, melanosit hücreleri tarafından üretilen ve kişinin cildine rengini veren melanin pigmentinin belli bir bölgede olması gerekenden fazla miktarda toplanması ve olması gerekenden fazla miktarda üretilmesi sonucu cilt üzerinde açık kahverengi, kahverengi gibi farklı tonlarda ortaya çıkan koyu renkli oluşumlardır. Cilt lekeleri, deri kanseri gibi ciddi hastalıklar sonucu oluşmamışsa, kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir nitelik taşımamakta ancak kişiye estetik açıdan rahatsızlık verebilmektedir. Kişinin cilt lekelerinden rahatsızlık duyduğu ve cilt lekelerinin kişiye psikolojik ve sosyal açıdan olumsuz etki oluşturduğu durumlarda çeşitli kozmetik yöntemler ve medikal estetik uygulamaları ile cilt lekelerinin azaltılması ve giderilmesi sağlanabilmektedir.
Cilt Lekesi Neden Olur?
Melanosit hücrelerinin olması gerekenden fazla miktarda ve yoğunlukta melanin pigmenti üretmesinin, yani cilt lekesi oluşturmasının arkasında birçok farklı sebep olabilmektedir. Cilt lekelerinin oluşumunda çevresel bir etken olarak güneş ışınlarının zararlı etkilerinin en önemli sebep olduğu düşünülmektedir. Güneşe bilinçsiz ve aşırı maruz kalmanın cilt lekelerinin oluşumuna zemin hazırlamasının yanı sıra hamilelik veya doğum kontrol hapı kullanımı gibi hormon seviyelerini değiştiren koşullar da leke oluşumunu tetikleyebilmektedir. Cilt lekelerinin oluşumunda diğer bir metabolik etken de yaşlılıktır. Zamanın etkisi ile yaşlanmış bir bedende hücrelerin aktiviteleri ve kimyasal süreçler değişmekte ve melanin pigmenti olması gerekenden farklı şekilde işleyerek ciltte leke oluşumuna yol açabilmektedir.
Cilt lekesi, melanosit hücreleri tarafından üretilen ve kişinin cildine rengini veren melanin pigmentinin belli bir bölgede olması gerekenden fazla miktarda toplanması ve olması gerekenden fazla miktarda üretilmesi sonucu cilt üzerinde açık kahverengi, kahverengi gibi farklı tonlarda ortaya çıkan koyu renkli oluşumlardır.
Cilt Lekesi Nasıl Tedavi Edilir?
Cilt lekelerinin tedavisindeki ilk ve en önemli aşama, cilt lekelerine yönelik doğru teşhisin konulmasıdır. Deri ve cilt hastalıkları uzmanı tarafından yapılacak muayene sonrasında cilt lekelerinin yapısal özellikleri ve herhangi bir kanser riski taşıyıp taşımadığı teşhis edilmektedir. Deri kanserine yönelik bir şüphe olmaması durumunda, deri ve cilt hastalıkları uzmanı hastanın kişisel ve yapısal özelliklerini dikkate alarak, cilt lekelerinin büyüklüklerine, derinliklerine, yaygınlıklarına ve oluşmuş oldukları bölgelere göre farklı tedavi alternatifleri sunabilmektedir. Cilt lekelerinin durumuna bağlı olarak tedavi amaçlı kozmetik yöntemlerden (krem, maske vb.) fayda sağlanabilmektedir. Kozmetik yöntemlerden istenilen sonuçların elde edilemediği durumlarda karbon peeling yöntemine ve fraksiyonel lazer sistemleri ile gerçekleştirilen diğer medikal estetik uygulamalarına da başvurulabilmektedir.
Karbon peeling uygulaması, Q Switch Nd: YAG lazer sistemi ve uygulamaya adını veren karbon sıvısı ile birlikte gerçekleştirilmektedir. Ciltteki ton farklılıklarını düzeltmek ve lekeleri gidermek için ilgili bölgeler karbon sıvısı ile kaplanmakta, karbon sıvısı işleme uygun rengi elde etmek üzere belirli bir süre bekletilmekte, sonrasında lazer atışları ile iyileştirme sağlanması istenen alanlar üzerinden geçilmektedir. Karbon peeling uygulamasının dışında sıkça kullanılan fraksiyonel lazer sistemleri de cilt lekelerine yönelik tedavide fayda sağladığı gözlenen diğer bir yöntem olmaktadır. CO2 ışınları ile çalışan fraksiyonel lazer sistemleri ile cilt lekelerinin olduğu alanların üst kısmı ısı ile soyulmakta ve cilt lekelerinin giderilmesini sağlayacak şekilde ciltte elastin ve kolajen sentezi tetiklenmektedir. Ayrıca PRP, Leke Mezoterapileri, Radyofrekans gibi çeşitli tedavi seçenekleri de bulunmaktadır.