Deri Kanseri Nedir?
Deri kanseri, vücudun tamamını saran, iç organların dışını örterek vücudu dıştan gelen her türlü etkiye karşı korumakla görevli deri dokusunda meydana gelen yaygın bir kanser türüdür. Melanosit hücrelerinden kaynaklı ve melanosit hücrelerinden kaynaklı olmayan deri kanserleri olmak üzere farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir.
Deri Kanseri Türleri ve Belirtileri Nelerdir?
Melanosit hücrelerinden kaynaklı melanom (MM) deri kanseri, sıklıkla normal deriden veya benlerden kaynaklan deri kanserlerini ifade etmektedir. Benler üzerinde kanama, kabartı, kaşıntı, kabuklanma ve hassasiyet hissedilmesi gibi belirtiler deri kanseri ihtimalini işaret edebilmektedir. Melanosit hücrelerinden kaynaklı melanom (MM) deri kanseri, erken teşhisin çok önemli olduğu ciddi bir deri kanseri türü olmaktadır. Melanosit hücrelerinden kaynaklı olmayan deri kanserleri ise, bazal hücre kanseri (BCC) ve yassı (skuamöz) hücre kanseri (SCC) olmak üzere iki farklı gruba ayrılmaktadır.
Bazal hücreli kanser (BCC) en sık görülen deri kanseri türü olmaktadır. Sıklıkla cilt üzerinde etli doku oluşumları ile kendini belli etmektedir. Genellikle yüz ve boyun bölgesinde ve ellerde ortaya çıkmaktadır. Hızla yayılma riski olmamasına rağmen deri altındaki kemiğe sıçrama yapması durumunda kemik dokusunda ve komşu dokularda da kanser oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Yassı (skuamöz) hücreli deri kanserinde (SCC) deri üzerinde kırmızı renkte kabuklanmalar ve kabartılar oluşmaktadır. Özellikle yüzde, kulak ve ağız bölgelerinde rastlanmaktadır. Bazal hücreli deri kanserinden farklı olarak yayılma riski çok daha yüksektir.
Deri kanseri, vücudun tamamını saran, iç organların dışını örterek vücudu dıştan gelen her türlü etkiye karşı korumakla görevli deri dokusunda meydana gelen yaygın bir kanser türüdür.
Deri Kanseri Neden Olur?
Güneş Işınlarının Zararlı Etkileri: Özellikle melanosit hücrelerinden kaynaklı deri kanserlerinin ortaya çıkmasında en önemli faktör olmakla birlikte, melanosit hücrelerinden kaynaklı olmayan deri kanserlerinde de güneş ışınlarının zararlı etkilerine bilinçsizce ve uzun süre maruz kalmak deri kanserinin oluşumuna zemin sağlayan belirgin bir etken olmaktadır.
Yaş: İlerleyen yaş ile birlikte güneşin zararlı ışınlarına maruz kalma süresinin uzaması ve yaşlılığın bir etkisi olarak bağışıklık sisteminin gücünün kişinin gençlik yıllarına göre azalmış olması deri kanserinin ortaya çıkmasında bir etken oluşturabilmektedir.
Yapısal özellikler: Açık tenli ve renkli gözlü kişilerin güneşe daha hassas olmalarının yanı sıra, deri kanserine yakalanma anlamında da daha yüksek riske sahip oldukları gözlemlenmektedir.
Genetik faktörler: Deri kanserinin ortaya çıkmasında genetik yatkınlığın önemli bir etken olduğu düşünülmektedir. Yakın aile bağları olan kişilerde deri kanseri görülmüş olması kişinin genetik olarak deri kanserine daha yatkın olabileceğini işaret edebilmektedir.
Diğer faktörler: Işın tedavisi görmüş olmak ya da belirli birtakım kimyasallara (arsenik, katran, zift gibi) uzun süre maruz kalmış olmak da deri kanseri riskini arttırabilmektedir.
Deri Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Deri kanserinin tedavisinde en önemli aşama, deri kanserine ilişkin teşhisin mümkün olabildiği kadar erken konulması ve tedaviye erkenden başlanması olmaktadır. Kişinin kendi vücudunu tanıması, benlerin, lekelerin, çillerin ve anormal doku oluşumlarının cildi üzerinde ortaya çıkmasını veya var olan oluşumların değişim göstermesini fark edebilmesi doktora erkenden başvurabilmesini sağlamaktadır. Kişinin gözlemlediği anormal oluşumlar ve değişimler üzerine deri ve cilt hastalıkları uzmanına başvurması sonrasında hekimin incelemeleri ve yapılacak biyopsi ile deri kanserine ilişkin kesin tanı konulabilmektedir. Kesin tanı sonrasında hekim hastaya deri kanserinin türüne, yapısına ve kişinin özelliklerine göre farklı tedavi alternatifleri sunabilmektedir.