Lazer Epilasyon Nedir?
Lazer epilasyon istenmeyen tüylerin azaltılarak giderilmesi amacıyla kullanılan gelişmiş bir uygulamadır. Özellikle son yıllarda ön plana çıkan lazer epilasyon uygulamaları, birçok kişi tarafından tüylerden arınmak için başvurulan geleneksel yöntemler (ağda, tıraş, cımbız, tüy dökücü kremler vb.) yerine tercih edilir hale gelmiştir. Lazer epilasyonun geleneksel yöntemlerden farkı ve yaygın bir şekilde tercih edilmesinin sebebi, diğer yöntemlerin aksine geçici bir çözüm olmaktan öte, uzun vadede tüylenmelerin dozunu azaltıcı olması ve daha uzun süre tüysüz kalma imkanı sunmasıdır.
Lazer Epilasyon Nasıl Çalışır?
Uygulamanın temel amacı, lazer ışığından çıkan ısı ile kıl köklerinin ortadan kaldırılmasıdır. Lazer ışığından çıkan ısının kıl köklerine iletilmesi, hem kılın yapısında hem de cildin üst katmanlarında yer alan ‘melanin’ adlı pigment vasıtasıyla gerçekleşmektedir. Isının iletiminde temel işlevi olan melanin pigmentinin bu işlevine bağlı olarak etkisi, lazer uygulamasının kıl ve ten rengine göre farklı sonuçlarının olmasıdır. Lazer epilasyonda belirgin şekilde başarılı sonuçlar, açık renk cilt tonu üzerinde koyu renkte kıllar olduğunda ortaya çıkmaktadır. Benzer sebepten lazer epilasyon beyaz kıllarda etkili olmamakta, kıllar sarı, kızıl ve açık kahverengi tonlara gittikçe lazer ışığının verdiği ısının kıl köklerine yeterince taşınamaması sebebiyle, koyu renk kıllara göre lazer ışığının ‘gördüğü’ ve ‘yaktığı’ kök sayısı azalabilmektedir. Sonuçların başarısını kişiye özel olarak arttırabilme amacıyla teknolojik açıdan farklı lazer epilasyon alternatifleri bulunmaktadır.
Lazer Epilasyon Nerelere Uygulanabilir?
Kadınlarda;
- Bıyık bölgesi
- Çene
- Bikini bölgesi
- Koltukaltı
- Kollar
- Bacaklar
Erkeklerde ise;
- Göğüs
- Sırt
- Sakal
uygulamanın en sık yapıldığı bölgelerdir. Cildin çok ince olduğu göz kapağı ve göz çevresi dışında vücudun hemen hemen her yerine uygulama yapılabilmektedir.
Lazer Epilasyon Kaç Seanstır?
Uygulamada seans sayısı kişinin kıl rengine, ten rengine, uygulanan bölgeye ve kıllarının yoğunluğuna göre farklılık göstermektedir. Seçilen lazer sisteminin de etkili olduğu uygulamanın süresi bu açıdan 3 – 10 seans arasında değişmektedir.
Lazer Epilasyonun Riskli Bir Uygulama Mıdır?
Uygulamada dikkat edilmesi gereken hususlar, kaliteli ve lisanslı lazer sistemlerinin kullanımı, işlemi gerçekleştirecek kişinin alanında uzmanlığı, ve hijyenik uygulama koşullarının sağlanmasıdır. Kişinin cilt özelliklerine göre doğru sistemin kullanımının seçilmesi, doktorun uyarılarına (örneğin, güneş ışınlarına hassasiyet gösterilmesi, seanslara düzenli devam edilmesi vb.) kişi tarafından uyulması ile yan etki riskleri en aza inmektedir.
Lazer Epilasyon Çeşitleri Nelerdir?
- Alexandrite Lazer : Özellikle açık ten üzerinde koyu renk kıl yapısına sahip kişilerde yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Melanin duyarlılığı yüksek bir sistem olduğu için koyu tene sahip kişilerde lekelenme yaratabilmektedir.
- Diode Lazer : Derine inebilme kapasitesi olduğu için özellikle koyu tenli kişilerde olumlu sonuçlar almak için geliştirilmiş bir sistemdir.
- Nd:YAG Lazer : Diğer yöntemlerin sonuç veremeyeceği durumlarda, çok koyu tenli kişilerde de uygulanabilen bir sistemdir. Kıyaslandığında alternatiflerine göre daha acı verici bir sistem olduğu için en son seçenek olmaktadır.