PRP Hakkında Bilinmesi Gerekenler
PRP Nedir?
PRP, İngilizce “platelet açısından yoğun plazma” anlamına gelen “Platelet Rich Plazma” tanımının baş harflerinin kısaltılmasının uygulamaya adını verdiği bir estetik dermatoloji uygulamasıdır. Her bir insanın kanında ortalama 300.000 civarında platelet vardır. Kanın pıhtılaşma düzeyini etkileyen platelet 4 gün yaşamakta ve vücutta açılmış yaraların onarımında ve enfeksiyonlardan korunmasında görev almaktadır. Plateletin görevlerini yerine getirirken sahip olduğu en önemli yetenek hücreyi iyileştiren büyüme faktörlerinin yayılmasını sağlamaktır. PRP uygulamasında, plateletin bu yeteneğini kullanmak amacıyla hastanın kendisinden alınan kan vasıtasıyla ‘platelet açısından yoğun plazma’ elde edilmekte ve büyüme faktörlerinin yayılmasını sağlayan plazmanın enjeksiyon yöntemi ile hastanın doku yenilenmesine gereksinim duyduğu alanlara aktarılması sağlanmaktadır.
PRP Uygulaması Nasıl Gerçekleştirilir?
Hastanın beklentileri ve doktorun incelemesine bağlı yönlendirmeleri ile PRP içeriğinin hangi bölgelere, ne miktarda uygulanacağı kararlaştırılmaktadır. Kararlaştırılan bölgelere PRP içeriği dermatoloji doktoru tarafından 1 – 3 mm derinliğe etki edebilen ince uçlu iğnelerle enjeksiyon yöntemiyle veya maske aracılığıyla aktarılmaktadır.
PRP Uygulaması Hangi Bölgelerde Uygulanabilir?
PRP yöntemi kırışıkların azaltılması ve cilt dokusunun sağlıklı ve dinç görünüme kavuşması amacıyla yüz, boyun, dekolte bölgesi, eller, kollar, bacak içleri gibi alanlara uygulanabilmektedir. PRP uygulamasından geçmeyen yaraların ve çatlakların tedavisinde platetlerin yüklendiği temel görev olan onarım işlevinden faydalanmak, lazer sistemleri ve peeling ile gerçekleştirilen tedavi uygulamaları sonrasında cilde toparlanması için yenileyici etki oluşturmak, saç mezoterapisinde hazırlanan besleyici ve yenileyici içeriğe katkı sağlamak amacıyla da faydalanılmaktadır.
PRP Uygulamasının Faydaları Nelerdir?
PRP uygulamasının en önemli özelliklerinden birisi, işlem sırasında vücuda veriliyor olan yenileyici ve onarıcı içeriğin hastanın kendisi tarafından sağlanıyor olmasıdır. Uygulamada tedavi çözümü olarak gerçekleştirilen tek şey, hastanın vücudunun sahip olduğu ama ihtiyaç duyulan bölgeye yeterli miktarda sağlama konusunda yetersiz kaldığı plateti ilgili dokuya dışarıdan bir müdahale ile vermektir. Gereksinim duyulan noktalara yapılan müdahaleler ile vücudun doğal mekanizmalarına en yakın şekilde işleyen süreç, etkisi daha uzun süren gençleşme etkileri sağlayabilmektedir.
PRP Uygulaması Ne Kadar Sürer ve Kaç Seanstır?
Uygulamada içeriğin enjeksiyonu uzun sürmemektedir. Uygulamanın hemen ardından başlayan ciltteki sağlıklı görüntü ve dinç his zaman içerisinde platetlerin etkisini kaybetmesi ile azalabilmektedir. Yılda ortalama 1 defa, 3 – 4 seans şeklinde uygulanan PRP tedavisi sağlıklı görüntünün ve dinç hissin varlığını sürdürebilmesinde olumlu etkiler sağlamaktadır.
PRP Riskli Bir Uygulama Mıdır?
PRP uygulamasında tedavi malzemesi olarak hastanın kendi kanından elde edilen bir içerik kullanıldığı için vücut ile uyum konusunda sorun yaşanma riski düşmektedir. PRP uygulamasında dikkat edilmesi gereken hususlar, PRP uygulamasını gerçekleştirecek kişinin alanında uzmanlığı ve hijyenik uygulama koşullarının sağlanmasıdır. Böylelikle uygulamanın yan etki riskleri en aza inmektedir.