Uçuk (Herpes) Nedir?
Uçuk, “herpes” olarak adlandırılan, Herpes Simpleks 1 (HSV1) ve Herpes Simpleks 2 (HSV2) olarak iki farklı tipe sahip olan bir virüs sebebiyle ortaya çıkan bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Farklı Herpes virüsleri farklı bölgelerde farklı türden uçukların oluşumuna sebebiyet vermektedir. Genel olarak, Herpes Simpleks 1 (HSV1) virüsü özellikle ağız ve yüz bölgesinde görülen uçukların oluşumuna sebebiyet verirken, Herpes Simpleks 2 (HSV2) virüsü genital bölgede uçuğa yol açmaktadır.
Uçuk (Herpes) Belirtileri Nelerdir?
Uçuk, oluşumu öncesinde ortaya çıkacağı alanda karıncalanma, hassasiyet ve yanma gibi belirtiler vermekte, ardından kaşıntı, kızarıklık, şişlik yaratmakta ve acı veren sulu yara oluşumları ile ilerlemektedir. Uçuk oluşumu beraberinde hastada baş ağrısı ve ateş de görülebilmektedir. Su toplayan aktif yaralar zaman içerisinde kurumakta, hafif çatlaklar oluşturarak gerileme sürecine geçmekte ve 2 – 4 hafta içerisinde kabuk tutup dökülerek iyileşmektedir.
Uçuk Nedir?
Uçuk, “herpes” olarak adlandırılan, Herpes Simpleks 1 (HSV1) ve Herpes Simpleks 2 (HSV2) olarak iki farklı tipe sahip olan bir virüs sebebiyle ortaya çıkan bulaşıcı bir cilt hastalığıdır.
Uçuk (Herpes) Neden Olur?
HSV1 uçuk virüsü aktif olduğu oluşum süreci ve sulu halde açık yara olduğu dönemde salya, tükürük teması (öpüşme, aynı bardağın, çatalın, kaşığın kullanımı vb.) ile bulaşabilirken, HSV2 türündeki uçuk virüsü ile genital bölgede meydana gelen uçuk, kişiden kişiye cinsel ilişki yoluyla bulaşmaktadır. Herpes virüsü, halk arasında da bilindiği şekilde insanın bağışıklık sisteminin bilhassa güçsüz olduğu bebeklik ve çocukluk döneminde uçuk (herpes) virüsü taşıyan bir kişinin öpmesi benzeri temaslar yoluyla vücuda alınabilmekte ve kişinin yaşamı boyunca vücudunda kalmaktadır. Bağışıklık sisteminin gücünün herhangi bir sebepten (vücutta savaşılan bir enfeksiyon olması, stresli bir süreç yaşanması, yorgunluk ve uykusuzluk vb.) azaldığı durumlarda kişinin vücudunda zaten var olan ama aktif halde bulunmayan Herpes virüsü atağa geçebilmekte ve uçuk oluşumuna yol açabilmektedir.
Uçuk (Herpes) Nasıl Tedavi Edilir?
Uçuk (herpes) tedavisinde ilk aşama uçuğun doğru teşhisinin sağlanması olmaktadır. Genellikle deri ve cilt hastalıkları uzmanı uçuğu muayene sırasında tespit edebilmektedir. İhtiyaç görülmesi durumunda teşhise yönelik birtakım testler yaptırılması gerekebilmektedir. Uçuğun aktif olduğu dönemde uçuktan alınan kültür virüs anlamında incelenebilmekte, uçuğun aktif olmadığı dönemlerde ise kan testleri vücutta uçuk virüsünün olup olmadığının sonucunu verebilmektedir. Uçuk (herpes) virüsünü vücuttan kesin bir şekilde atan bir tedavi bulunmamakta, ancak hastaların şikayetlerini gidermek ve uçuğun aktif hale gelmesini önlemek için kısa ve uzun süreli ilaç tedavileri uygulanabilmektedir. Uçuk belirtilerinin fark edildiği başlangıç aşamasında uçuğun oluşacağı alanlara uygulanan anti-viral kremler uçuğun ortaya çıkış şiddetini azaltmaya yardımcı olabilmektedir.
Uçuk (Herpes) Virüsünden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Ağız ve yüz bölgesinde uçuk oluşuma yol açan HPV1 tipi uçuk virüsünden korunmak için, aktif halde uçuk yarası olan kişiler ile salya ve tükürük temasından kaçınmak, yüze ve ağıza değen kişisel eşyaları (havlu, bardak, çatal vb.) ortak bir şekilde kullanmamak en etkili yol olmaktadır. Genital bölgede uçuk oluşumuna yol açan HPV2 tipi uçuk virüsünden korunmak için, cinsel ilişki sırasında kondom kullanmak etkili bir yöntem olabilmekte ancak kondomun kapatıcılık ve koruyuculuk sağlayamadığı alanlardan da virüsün kapılabileceğinin bilincinde olmak gerekmektedir.