Nasır Nedir?
Herhangi bir bakteriden ya da virüsten kaynaklanmayan, dış etkenlerden gelen yoğun basınca karşı derinin kendisini korumak için verdiği kalınlaşma tepkisinin bir sonucu olarak ortaya çıkan bir cilt problemi olmaktadır. Cildin ağır basınca en sık maruz kalan bölgesi genellikle ayaklar olmaktadır. Ayak tabanı, ayak kenarları, ayak parmakları olmak üzere ayağın neredeyse her bölgesinde nasır oluşumu meydana gelebilmektedir. Sıklıkla ayaklarda görülen nasır oluşumlarına ellerini ağır işlerde kullanan kişilerin el ve parmaklarında da rastlanabilmektedir. Kişinin derisinin olağandan daha fazla bir baskıya uzun süre boyunca maruz kalmak durumunda kaldığı diğer bölgelerinde de oluşum gösterebilmektedir.
Nasır Neden Olur?
Nasır oluşumuna sebebiyet veren ana etken cildin normalin dışında basınç görmesi olduğu için cildi gereğinden fazla yoracak uzun süreli her tür baskı nasır oluşumuna yol açabilmektedir. Özellikle kişinin bedeninin bütün yükünü taşıyan ayaklarda, yanlış ayakkabı seçimi yapılması sonucu ayağın belirli bölgelerine fazla yük binmesi ile nasırlaşma görülmektedir. Ayakkabı seçiminin kişinin ayak yapısına uygun olmamasının yanı sıra kişinin yürüyüş ve duruş bozukluğu olması ve ayağının belirli bölgelerine daha fazla yüklenmesi de nasır oluşumuna sebebiyet vermektedir. Uzun süre ayakta durmayı gerektiren işlerde çalışmak da nasır oluşumuna zemin hazırlayan bir diğer faktör olmaktadır.
Nasır, herhangi bir bakteriden ya da virüsten kaynaklanmayan, dış etkenlerden gelen yoğun basınca karşı derinin kendisini korumak için verdiği kalınlaşma tepkisinin bir sonucu olarak ortaya çıkan bir cilt problemi olmaktadır.
Nasır Neden Tedavi Edilmelidir?
Nasırın herhangi bir bakteri ya da virüs sebebiyle oluşmuş bir cilt hastalığı olmaması önemsiz bir cilt problemi olduğu anlamına gelmemektedir. İlerleyen nasır oluşumları derinin içerisine doğru kalınlaştıkça kişiye daha fazla ağrı vermekte ve kişinin ayaklarının üzerinde durmasını zorlayacak hale gelebilmektedir. Nasırın üzerine basmakta zorlanan kişi ayaklarının farklı bölgelerine ağırlık verecek şekilde yürümeye başladığından ayağın diğer bölgelerinde de nasır oluşumu ortaya çıkabilmektedir. Estetik açıdan da hoş bir görüntüye sahip olmayan nasırlar ağrılı olduğu için kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Nasır Nasıl Tedavi Edilir?
Virüs kaynaklı olan siğiller zaman zaman nasıra benzer bir görüntü verdikleri için nasır tedavisi öncesinde nasırın doğru tanısının cilt hastalıkları uzmanı tarafından konulması gerekmektedir. Nasır tedavisi nasırın büyüklüğüne, derinliğine, kalınlığına ve yaygınlığına, yani hangi seviyede olduğuna bağlı olmaktadır. Deri ve cilt hastalıkları uzmanı, nasırın oluşmuş olduğu bölgeye ve tespit edilen niteliklerine bağlı olarak hastaya farklı tedavi alternatifleri sunabilmektedir. Yeni oluşmakta olan başlangıç seviyesindeki nasırlar, nasıra yol açan etkenlerin (ayakkabı seçimi, duruş bozukluğu gibi) düzeltilmesi ve beraberinde evde gerçekleştirilebilecek sıcak su, ponza taşı ile cildi törpüleme ve yenileme, yumuşatıcı krem ile masaj gibi yöntemlerle geçirilebilmektedir. Nasırların daha ileri seviyeye ve daha derine ilerlemiş olduğu durumlarda ilaç kullanımına başvurulabilmekte ve özellikle nasırların üzerine uygulanan asit içerikli ilaçlar ile iyileşme sağlanabilmektedir. Nasırların yapısal niteliklerinden ötürü ilaç tedavisine cevap vermediği durumlarda dermatolojik uygulamalardan faydalanılmaktadır.
Kriyoterapi, ya da diğer bir adıyla dondurma tedavisinde -190 santigrat dereceye kadar soğutucu özelliğe sahip gazlar (azot, sıvı nitrojen, karbondioksit gibi) kullanılarak, gaz pompalaması yoluyla nasırların dondurularak giderilmesi amaçlanmaktadır. Elektrokoterizasyon ya da diğer bir adıyla yakma tedavisinde, elektrik enerjisi ile edilen ısı vasıtasıyla lokal anestezi uygulaması beraberinde nasırların yakılarak ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Kriyoterapi ve elektrokoterizasyon uygulamalarının dışında, medikal estetik alanında sıkça kullanılan fraksiyonel lazer sistemleri de nasır tedavisinde fayda sağladığı gözlenen diğer bir yöntem olmaktadır. CO2 ışınları ile çalışan fraksiyonel lazer sistemleri ile nasırların olduğu bölgenin üst kısmı ısı ile soyulmakta ve nasırlara yönelik iyileştirici etki sağlanmaktadır.