Oral Aft Nedir?
Tekrarlayan ağız içi yaraları ya da tıptaki adıyla oral aft, dil, diş etleri, dudak içleri, yanak içleri, damak gibi ağzın içerisinde çeşitli bölgelerde ortaya çıkabilen beyaz ya da grimsi renkte, ağrılı ve sızılı yara oluşumlarıdır. Ağız ülserleri olarak da değerlendirilmekte olan ağız içi yaraları ortaya çıkmadan önce yaranın oluşacağı bölgede hafif bir karıncalanma, sızı ve kızarıklık olmakta, ardından bölgede yara oluşumu meydana gelmektedir. Oluşan yaraların ağız içerisindeki yerleşimleri, büyüklükleri ve yaygınlıkları, kişiden kişiye ve durumdan duruma farklılık gösterebilmektedir. Ağız içi yaraları kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir.
Tekrarlayan Ağız İçi Yaraları (Oral Aft) Neden Olur?
Tekrarlayan ağız içi yaraları (oral aft) oluşumunda genetik yatkınlığın önemli bir faktör olduğu değerlendirilmektedir. Genetik yatkınlığın dışında, uykusuzluk, stres, yetersiz beslenme, kan değerlerinde yaşanan birtakım eksiklikler (demir, çinko, B12, folik asit eksikliği gibi) gibi kişinin bağışıklık sisteminde olumsuzluk meydana getiren faktörler ağız içi yaralarının oluşumuna uygun bir zemin hazırlamaktadır.
Birçok dermatolojik hastalıkta olduğu gibi kişinin bağışıklık sisteminin gücünün düşmüş olması veya benzer şekilde özellikle bağışıklık sistemini etkileyen birtakım ağır tedaviler görüyor (kemoterapi, radyoterapi gibi) olması ya da psikolojik olarak stresli ve zor bir süreç geçiriyor olması ağız içi yaralarının oluşumuna ve tekrarlanmasına sebebiyet verebilmektedir. Gıdalara yönelik alerjiler ya da ağız içi dokularını tahriş edebilecek türden baharatlı, asitli, tırtıklı gıdaların tüketimi de ağız içi yaralarının oluşumunda etkili olmaktadır.
Tekrarlayan ağız içi yaralarının oluşumuna yol açan daha ciddi sağlık problemlerinin varlığı da bilinmektedir. Kişinin bağışıklık sistemini çökerten AIDS gibi hastalıklar, Behçet hastalığı ve kanser türleri ağız içi yaralar ile belirti verebilmekte olduğu için tekrarlayan ağız içi yaraların basit nedenlerle oluşuyor olma ihtimali beraberinde, daha riskli hastalıkların habercisi olarak da değerlendirilmesi önemli bir husus olmaktadır. Tekrarlayan ağız içi yaralara yönelik tedavi öncesinde yaraların oluşumunun altında yatan başka bir fiziksel ya da psikolojik etken olup olmadığı araştırılmalı, altta yatan ve iyileştirilmesi gereken başka bir rahatsızlık olmadığı durumlarda soruna dermatolojik tedavi ile ilerlenmelidir.
Tekrarlayan ağız içi yaraları ya da tıptaki adıyla oral aft, dil, diş etleri, dudak içleri, yanak içleri, damak gibi ağzın içerisinde çeşitli bölgelerde ortaya çıkabilen beyaz ya da grimsi renkte, ağrılı ve sızılı yara oluşumlarıdır.
Tekrarlayan Ağız İçi Yaralarından (Oral Aft) Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
- Ağız içi dokulara zarar vermeyecek şekilde doğru seçilmiş, hassas bir diş fırçası ve diş macunu kullanımı
- Ağız içerisinde tahrişe sebebiyet verebilecek tırtıklı, baharatlı gıdaların tüketilmemesi
- Kan değerlerinin ideal seviyelerinin sağlanması ve vücut direncinin güçlendirilmesi
- Düzenli uyku ve düzenli beslenme ile bağışık sistemini zinde tutmak
- Stresten mümkün olduğunca uzak durmak
tekrarlayan ağız içi yaraları önlemek için kişinin başvurabileceği en iyi korunma yöntemleri olmaktadır.
Tekrarlayan Ağız İçi Yaraları (Oral Aft) Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız içi yaraları genellikle 1 hafta – 10 gün arası bir sürede kendiliğinden iyileşme göstermektedir. Ağız içi yaralarının tekrarlıyor olması durumunda tedavinin ilk amacı, hastanın yaşadığı sızının giderilmesi olmaktadır. Deri ve cilt hastalıkları uzmanı, tekrarlayan ağız içi yaraların görüldüğü bölgelere ve teşhislerine göre uygun tedavi seçeneklerini hastaya sunmaktadır. Hem yaraların verdiği sızıyı gidermeye yönelik hem de yaraların iyileştirilmesi amacıyla sıklıkla başvurulan tedavi yöntemi ilaç kullanımı olmaktadır.