Egzama, Alerjik Deri Hastalıkları Nedir?
Egzama ya da tıptaki adıyla dermatit sebebi tam olarak bilinmeyen ancak genetik yatkınlığın, psikolojik etkenlerin ve alerjik reaksiyonların önemli rol oynadığı düşünülen bir deri hastalığıdır. Toplumda yaygın bir şekilde görülen egzama hastalığında ortak bir şekilde kaşıntı görülmekte ancak beraberinde deride ortaya çıkan belirtiler kişiden kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. Kaşıntının beraberinde ciltte oluşan değişimler, kızarıklık, şişkinlik, ufak su toplamaları ve kuru veya sulu döküntüler şeklinde ortaya çıkmaktadır. Egzamanın ortaya çıktığı bölge, görüntüsü, rengi ve yaygınlığı gibi özellikleri farklılık gösterebilmektedir. Egzama dışında ürtiker ve diğer alerji kaynaklı deri hastalıkları da kaşıntı, şişkinlik, kızarıklık gibi benzer belirtiler göstermektedir.
Egzama, Alerjik Deri Hastalıkları Neden Olur?
Kesin sebebi bilinmemekle birlikte egzama oluşumunda genetik yatkınlık, psikolojik etkenler ve alerjik reaksiyonlar önemli rol oynamaktadır. Yakın aile üyelerinde egzama görülmesi kişinin egzama açısından genetik olarak yatkınlık gösterebileceğinin bir işareti olmaktadır. Kişinin ruhsal açıdan sıkıntılı ve stresli dönemler geçirmesi gibi psikolojik etkenler egzamanın ve ürtiker gibi benzer alerjik deri hastalıklarının ortaya çıkmasını tetikleyebilmektedir. Alerjik reaksiyonlar kapsamında gerçekleşen egzama ve diğer alerjik deri hastalıkları sıklıkla kullanılan ilaçlara yönelik duyarlılıklar, gıdalara yönelik hassasiyetler, mevsimsel alerjiler gibi kişinin bedeninin dış etkenlere gösterdiği farklı türde reaksiyonların ciltte beliren bir tepkisi olarak gerçekleşebilmektedir.
Faktörler göz önüne alındığında egzama ve alerjik deri hastalıkları uzun süreli (tekrarlayan bir şekilde, kronik) veya kısa süreli (akut) olabilmekte ya da mevsimsel olarak ortaya çıkabilmektedir (örneğin, yaz aylarında iyileşmekte olan hastalık belirtilerinin kış aylarında yeniden ortaya çıkması ve artış göstermesi gibi).
Egzama ya da tıptaki adıyla dermatit sebebi tam olarak bilinmeyen ancak genetik yatkınlığın, psikolojik etkenlerin ve alerjik reaksiyonların önemli rol oynadığı düşünülen bir deri hastalığıdır.
Egzama, Alerjik Deri Hastalıkları Nerelerde Görülür?
Egzama ve alerjik deri hastalıkları vücudun tamamını saran deri dokusunun her yerinde ortaya çıkabilmektedir. Özellikle yüz, kollar, bacaklar, diz kapaklarının arkası, sırt, dirseklerin içleri, eller ve ayaklar, kulak arkaları, kafa derisi alerjik kaşıntıların ve döküntülerin sıklıkla karşılaşıldığı yerler olmaktadır. Egzamanın ciltte açık yara oluşturması, cildi diğer enfeksiyonlara daha hassas ve açık hale getirmekte olduğu için tedavi edilmesi cilt sağlığının korunması için önemli olmaktadır.
Egzama, Alerjik Deri Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Egzamanın ve alerjik deri hastalıklarının kesin sebebi bilinmemekle beraber kesin bir tedavi yöntemi de bulunmamaktadır. Tedavide ilk olarak hastanın hissettiği kaşıntının ve kaşıntıdan ötürü yaşanan rahatsızlığın giderilmesi amaçlanmaktadır. Hastanın şikayetlerinin giderilmesi amacıyla sıklıkla başvurulan yöntem hem ağızdan alınan hem de deri üzerine uygulanan ilaçların kullanımı olmaktadır. Egzamaya ve alerjik deri hastalıklarına sebep olduğu düşünülen etkenlerden uzak durulmaya çalışılması hasta açısından en etkili korunma yöntemlerinden birisi olmaktadır.
Egzama ve alerjik deri hastalıkları belirtilerine yönelik olarak kişinin gözlemleri (örneğin belirtilerin belirli kozmetik ürünlerin kullanımı sonrası, belirli yiyeceklerin tüketilmesi sonrası, kedi – köpek gibi canlılar ile belirli temaslar sonrası, stresli ve zorlu süreçler geçirildiğinde artış göstermesi gibi gözlemler) hastalığın sebebini bulmak ve böylelikle bu etkenleri azaltarak hastalığın önlenmesi ve tetiklenmemesi açısından önemli olmaktadır. Alerji uzmanları tarafından laboratuvar ortamında yapılacak alerji testleri de kişinin vücudunun duyarlılıklarının kesin bir şekilde tespit edilebilmesi açısından yol gösterici olmakta ve hastanın nelerden sakınması gerektiğini fark etmesini sağlamaktadır.