Dermal Dolgu Nedir?
Dermal dolgu uygulaması yüzün gereksinim duyduğu hacim ve şekil düzeltmelerinde ve zamanın etkisiyle oluşan kırışıklıkların açılmasında, botoks uygulaması kadar sık başvurulan bir diğer estetik dermatoloji yöntemidir. Botoks işleminde kas ve organların hareketlerini kısıtlama etkisine sahip toksin maddesi ile sağlanan gergin, sağlıklı ve dinç görüntü, dolgu uygulamasında cildin alt katmanına dolgu malzemesi enjeksiyonu yapılması ile sağlanmaktadır. Botoks uygulaması ile arasındaki en önemli fark, botoks uygulanmasında toksinden elde edilen etkinin hemen hemen herkeste benzer oranda gerçekleşmesi, ancak dermal dolgu uygulamasında etkinin kullanılan dolgu maddesi oranıyla arttırılabilmesidir.
Dermal Dolgu Uygulamasında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Dermal dolgu uygulamasında kalıcı sentetik ve geçici dolgu malzemeleri kullanılabildiği gibi, işlem yağ ve doku enjeksiyonu ile de gerçekleştirilebilmektir. Uzun zamandır faydalanılan dolgu uygulamasında daha önceleri kullanılan sentetik ve yarı-sentetik malzemelerin insan vücuduna uyumlu olmadığı ve vücudun dolgu uygulamasıyla cilde aktarılan malzemelere duyarlılık göstermesi sonucu oluşturduğu tepkilerin cerrahi yollarla giderilebildiği vakalar yaşanmıştır. Benzer durumların yaşanmasını önlemek amacıyla estetik çözümler üzerine araştırma ve geliştirme çalışmaları ile dolgu malzemesi olarak faydalanmak üzere en uygun ve güvenilir seçenek olan ‘hyalüronik asit’ kullanımına yönelme olmuştur.
Hyalüronik Asit Nedir?
Hyalüronik asit, en belirgin yeteneği ciltte su tutmak ve hacim yaratmak olan bir polisakarittir. Hyalüronik asitin sahip olduğu yetenek, yüzde gerçekleştirilmek istenen hacim ve şekil düzeltmelerinde ve tekrarlayan mimiklerin derinleştirdiği doku bozulmalarında ve zamanın etkisiyle oluşan kırışıklıkların açılmasında pratik bir işlev üstlenmektedir. PRP uygulamasında kullanılan platelet gibi hastanın zaten kendi vücudunda var olan bir madde olma özelliği ile hastanın vücuduna uyumu konusunda en kaygı yaratmayan ve dolayısıyla dolgu uygulamalarında en sık kullanılan alternatif olmaktadır.
Dermal Dolgu Hangi Bölgelere Uygulanabilir?
Yüzün birçok yerine uygulanabilen dermal dolgu özellikle mimiklerin etkilerinin (tekrarlayan kaş hareketleri, ağız hareketleri vb.) yoğunlaştığı şakak bölgesinde, elmacık bölgesinde, burun ve ağız çevresinde gerçekleştirilmektedir. Dermal dolgu uygulamasına kırışıklık çizgilerini, yüzün hacim ve şekil kayıplarını düzelterek zamanın etkilerini geriye alma dışında estetik beklentiler doğrultusunda dudakların belirginleştirilmesi ve dolgunlaştırılmasında da başvurulmaktadır.
Dermal Dolgu Uygulaması Nasıl Gerçekleştirilir?
Hastanın beklentileri ve doktorun yönlendirmeleri ile dolgu malzemesinin, hangi bölgelere etki edecek şekilde, ne miktarda uygulanacağı kararlaştırılmaktadır. Dermal dolgu uygulamasında, lokal anestezi ile ilgili bölgeler uyuşturularak, dolgu maddesi amaçlanan bölgelere ince uçlu iğneler ile enjekte edilerek aktarılmaktadır.
Dermal Dolgu Uygulaması Ne Kadar Sürer?
Dermal dolgu uygulamasının etkisi işlemden hemen sonra ortaya çıkmaktadır. Seçilen dolgu malzemesi ve hastanın yapısal özelliklerine göre olumlu sonuçlar ortalama 6 – 10 ay sürmektedir. Dolgu maddesinin istenen etkileri azaldığında uygulamanın tekrarlanması ile devamlılık süreci pekiştirilmektedir.
Dermal Dolgu Riskli Bir Uygulama Mıdır?
Dermal dolgu uygulamasında dikkat edilmesi gereken hususlar, mutlaka kaliteli ve güvenilir dolgu malzemelerinin kullanımı, dermal dolgu uygulamasını gerçekleştirecek kişinin alanında uzmanlığı ve hijyenik uygulama koşullarının sağlanmasıdır. Böylelikle uygulamanın yan etki riskleri en aza inmektedir. İşlem sonrası enjeksiyon uygulanan bölgelerde hafif şişlik, kızarma ve morluk oluşması normaldir ve bu etkiler birkaç gün içerisinde geçmektedir.