Terleme Neden Olur?
Terleme, kişinin vücudunun, vücutta bulunan ter bezleri aracılığı ile ısı ve su dengesini sağlamasının bir yolu, yani bedenin fiziksel olarak doğal ve gerekli bir fonksiyonudur. Bulunulan ortamın sıcaklığı, kişinin hareketlerinin fiziksel açıdan zor ve tempolu olması ya da kişinin içinde bulunduğu psikolojik durum sinir sistemi üzerinden gelen uyarıları etkilemekte ve kişinin terleme seviyesini belirleyen başlıca faktörler olmaktadır. Örneğin, terlemenin yaz aylarında artması, kişinin spor yaparken ya da ağır ve yorucu işlerle uğraşırken daha çok terlemesi ya da stresli bir ortamda terleme yaşaması bu faktörlere bağlı olarak vücudun verdiği normal fiziksel tepkiler olarak görülmektedir.
Aşırı Terleme (Hiperhidroz) Nedir?
Aşırı terleme (hiperhidroz) ise kişinin fiziksel olarak normal seviyenin üzerinde bir terleme yaşaması ile ortaya çıkan bir sağlık problemi olmaktadır. Aşırı terlemenin hasta açısından en rahatsız edici yönleri çoğunlukla sosyal hayat içerisinde kaygı duyulan etkiler ortaya çıkarması olmaktadır. Sosyal hayat içerisinde aşırı terlemenin kişide oluşturduğu hoşnutsuzluk, bakterilerin etkisi ile terlemenin yol açabildiği kokular, terin kıyafetlerde oluşturduğu görüntüler ile ilgili kaygılara bağlı olabildiği gibi, ıslak eller sebebiyle tokalaşmaktan kaçınma, bir şeyleri tutarken zorlanma gibi rahatsızlıklara bağlı da olabilmektedir. Aşırı terleme bu durumlarda kişiyi fiziksel olmanın yanı sıra psikolojik açıdan da rahatsız etmekte ve bu yüzden tedavi edilmesi arzulanmaktadır. Hastalar, sıklıkla aşırı terleme problemine bağlı olarak yaşadıkları huzursuzluğun, endişenin ve utanma hissinin sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkilemeye başladığı durumlarda aşırı terleme problemine yönelik tedavi uygulamalarına başvurmaktadır. Ter bezlerinin daha yoğun olduğu avuç içleri, ayak ve koltuk altı bölgeleri aşırı terlemenin özellikle belirgin olarak görüldüğü alanlar olarak ön plana çıkmaktadır.
Aşırı terleme (hiperhidroz) ise kişinin fiziksel olarak normal seviyenin üzerinde bir terleme yaşaması ile ortaya çıkan bir sağlık problemidir.
Aşırı Terleme Neden Kaynaklanır?
Aşırı terleme probleminde genetik yatkınlığın önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir. Genetik yatkınlığın dışında, aşırı terlemenin ortaya çıkmasına sebebiyet veren birtakım diğer faktörler de bulunmaktadır. Ergenlik, hamilelik ve menopoz gibi hormon değişikliklerinin yaşandığı dönemler, şişmanlık gibi bedensel koşullar da kişide terleme artışına yol açabilmektedir. Şeker hastalığı, tiroid bezine ve böbrek üstü bezlerine bağlı hastalıklar, vücutta savaşılan bir enfeksiyon olması, bazı ilaçların sebep olduğu yan etkiler gibi faktörler de aşırı terlemenin başka bir sağlık problemine bağlı olarak ortaya çıkabildiği durumlar olmaktadır. Aşırı terlemeye ya da bölgesel terlemeye yönelik tedavi öncesinde aşırı terlemenin altında yatan başka bir fiziksel ya da psikolojik etken olup olmadığı araştırılmalı, altta yatan ve iyileştirilmesi gereken başka bir rahatsızlık olmadığı durumlarda sorunun çözümüne dermatolojik tedavi ile ilerlenmelidir.
Ayak, Koltuk Altı Terlemeleri Nasıl Tedavi Edilir?
Ayak, koltuk altı terlemeleri problemine yönelik tedavide ilk aşama terlemenin altında yatan başka bir sağlık problemi olup olmadığının tespitidir. Deri ve cilt hastalıkları uzmanı, hastanın aşırı terlemeye ilişkin yaşadığı probleme yönelik teşhislerine bağlı olarak hastaya farklı tedavi alternatifleri sunabilmektedir. Özellikle ayak ve koltuk altı terlemelerine yönelik tedavide kişinin terleme şikayetinin seviyesine ve yapısal özelliklerine bağlı olarak ilk olarak kozmetik ilaç tedavisi olarak değerlendirilen yöntemlere başvurulabilmektedir. Kozmetik ilaçlar ile olumlu sonuç alınamayan hastalarda diğer dermatolojik uygulamalardan faydalanılmaktadır.
Medikal estetik alanında özellikle yaşlanma belirtilerinin, mimiklerin oluşturduğu kırışıklık çizgilerinin giderilmesi amacıyla kullanılan botoks yöntemi ayak ve koltuk altı terlemelerinin azaltılmasına yönelik olarak da olumlu etkiler gösterebilmektedir. “Clostridium botulinum” adlı bakteriden üretilen bir çeşit toksin olan botoks toksini sinirler arası etkileşimi keserek, kas ve organ hareketlerini sınırlandırabilen bir etkiye sahip olduğu için, toksinin aşırı terlemenin yaşandığı bölgelere uygulanması ile ter bezlerinin istenmeyen aşırı aktivitesinin önüne geçilebilmektedir. Aşırı terleme şikayetinde dermatolojik yöntemlerle çözüm sağlanamayan hastalarda, genel anestezi altında gerçekleştirilen cerrahi tedavilere başvurulması ve ter bezlerinin alınması ise diğer bir tedavi seçeneği olmaktadır.