Renk Değişiklşiği (Ala) Nedir?
Vücudun herhangi bir yerinde renk değişikliği olması, ya da diğer bir adıyla ala, tıptaki adıyla vitiligo cilde rengini veren melanosit hücrelerinin farklı sebeplerden ötürü hasar görmesi ve pigment üretimini durdurması sonucu ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Hastalık sonucu pigment kaybı yaşanan bölgelerde beyazlık oluşmakta olduğundan, vitiligo özellikle koyu renk cilde sahip kişilerde daha belirgin bir hal almaktadır. Cilt üzerinde oluşan renk değişimlerinin boyutları ve renk değişiminin meydana geldiği alanlar kişiden kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. Ala ya da vitiligo, yani vücudun herhangi bir yerinde renk değişikliği yaşanması genellikle 30’lu yaşlardan önce ortaya çıkmaktadır ancak bu hastalığın ilerleyen yaşlarda ortaya çıkmayacağı anlamına gelmemektedir.
Renk Değişikliği (Ala) Nerelerde Görülür?
Vitiligo ya da ala, vücudun herhangi bir yerinde renk değişikliği oluşumuna sebep verebilmektedir. Bölgesel olabildiği gibi tüm vücutta da meydana gelebilmektedir. Eller, kollar, bacaklar, yüz ve genital organlar renk değişikliğinin sıklıkla karşılaşıldığı bölgeler olmaktadır.
Vitiligo cilde rengini veren melanosit hücrelerinin farklı sebeplerden ötürü hasar görmesi ve pigment üretimini durdurması sonucu ortaya çıkan bir deri hastalığıdır.
Renk Değişikliği (Ala) Neden Olur?
Kesin sebebi bilinmemekle birlikte vücudun herhangi bir yerinde renk değişikliği, ala yani vitiligo oluşumunun bağışıklık sistemini ilgilendiren bir hastalık olduğu değerlendirilmektedir. Hastanın bağışıklık sistemi, cilde rengini vermekle görevli pigment üreten melanosit hücrelerine zarar vermekte ve onların aktivitesini durdurmaktadır. Genetik yatkınlığın, hastalığın ortaya çıkmasında oldukça etkili bir faktör olduğu düşünülmektedir. Yakın aile üyelerinde vücudun herhangi bir yerinde renk değişikliği yaşanması yani ala (vitiligo) görülmesi kişinin vitiligo açısından genetik olarak yatkınlık gösterebileceğinin bir işareti olmaktadır.
Renk Değişikliği (Ala) Nasıl Tedavi Edilir?
Vücudun herhangi bir yerinde renk değişikliği yaşanması, yani vitiligo durumunda, deri ve cilt hastalıkları uzmanı, hastanın yaşadığı probleme yönelik teşhislerine bağlı olarak hastaya farklı tedavi alternatifleri sunabilmektedir. Vücutta yaşanan renk değişiklikleri hastadan hastaya farklılık gösterebildiği için, her hasta kendi yapısal özellikleri ile değerlendirilmekte ve tedavi yöntemleri hastanın durumuna göre belirlenmektedir. Tedavi türlerinin hepsinin temel amacı pigment oluşumunu sağlamaya yönelik olmaktadır. Vücudun herhangi bir yerinde renk değişikliği olmasına yönelik tedavide, özellikle kortizonlu kremler olmak üzere ilaç kullanımı sıklıkla başvurulan bir seçenektir. İlaçların oluşturabileceği yan etkiler dikkate alınarak, tedavinin mutlaka doktor kontrolünde devam ettirilmesi gerekmektedir. İlaç kullanımı ile olumlu sonuç alınamayan hastalarda diğer dermatolojik uygulamalardan faydalanılmaktadır. Dermatolojik uygulamalar kapsamında ultraviyole (ışık) tedavileri olumlu sonuçlar verebilmektedir. Son yıllarda vitiligo tedavisine yönelik olarak cerrahi bir yöntem olan greft uygulamasından da faydalanılmaktadır. Uygulamada sağlıklı pigment üretebilen melanosit hücrelerin bulunduğu sağlam deri alanlarından alınan greft dokular ile elde edilen melanositlerin vücudun renk değişikliği yaşayan alanlara aktarımları sağlanarak problemli bölgelerde pigment üretiminin tetiklenmesi amaçlanmaktadır.