Siğil
Siğil, HPV (Human Papilloma Virüs) olarak adlandırılan birçok çeşide sahip bir virüs sebebiyle ortaya çıkan, bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Farklı HPV çeşitleri farklı bölgelerde farklı türden siğillerin oluşumuna sebebiyet vermektedir. HPV 100’den fazla çeşide sahip bir virüs olduğu için, virüsün cinsine göre siğilin ortaya çıktığı bölge, görüntüsü, cinsi, şekli, yapısı, büyüklüğü, derinliği, yaygınlığı gibi özellikleri farklılık gösterebilmektedir.
Siğil Neden Olur?
Siğilin oluşumuna sebebiyet veren HPV adlı virüs, kişiden kişiye farklı yollarla geçebilmektedir. Özellikle genital siğillere yol açan HPV, cinsel ilişki yoluyla bulaşmaktadır. Diğer siğil türleri havlu, terlik gibi deriye temas eden eşyaların veya yine kişinin derisi ile doğrudan temas halinde ortamların ortak kullanımı yoluyla bulaşabilmektedir. Virüsün ve dolayısıyla siğilin bulaşması sağlam deri üzerinden olmaktansa daha sıklıkla enfeksiyon kapmaya müsait bir şekilde zedelenmiş veya açık deri alanları üzerinden gerçekleşmektedir. Kişinin bağışıklık sisteminin gücünün düşmüş olması veya benzer şekilde özellikle bağışıklık sistemini etkileyen birtakım ağır tedaviler görüyor olması, virüsün vücuda girmesini ve vücuda yerleşmesini kolaylaştırabilmekte ve siğil oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir.
Siğil, HPV (Human Papilloma Virüs) olarak adlandırılan birçok çeşide sahip bir virüs sebebiyle ortaya çıkan, bulaşıcı bir deri hastalığıdır.
Siğil Nerelerde Görülür?
Siğile neden olan HPV’nin cinsine göre değişmekle birlikte, siğiller görünüm ve oluşum bölgesi açısından sıklıkla 3 farklı tip altında değerlendirilmektedir.
Düz siğil (Verru plan): Sıklıkla ellerde, parmaklarda, kollarda, bacaklarda, yüz ve boyun bölgesinde görülen siğillerdir. Deriden çok fazla kabarık olmayan bir biçimde, pürüzlü, sert bir doku hissi verirler. Bazen cilt ile aynı renkte olabildiği gibi beyaz, pembe, açık kahverengi gibi farklı renklerde de olabilirler.
Ayak Tabanı Siğili: Ayak tabanına yerleşen siğillerdir. Kalın ve pürüzlü bir dokuya ve içeriye doğru yayılmaya yatkın bir yapıya sahiplerdir. Cildin dışına doğru genişleyemedikleri için ağrıya sebebiyet verebilirler. Özellikle belirtiler anlamında benzerlik göstermesinden ötürü ayak tabanında oluşan nasırlar ile karıştırılabilirler.
Genital Siğil: Genital bölgede görülen siğillerdir. Bazı HPV türleri özellikle rahim ağzı kanserine ve diğer kanser türlerine sebebiyet verebildiği için biyopsi ile virüsün cinsinin tespit edilmesi ve genital siğil tedavisinin ihmal edilmemesi önem taşımaktadır.
Siğil Nasıl Tedavi Edilir?
Siğil tedavisinde ilk aşama siğilin cinsini, şeklini, yapısını, büyüklüğünü, derinliğini ve yaygınlığını tespit etmektir. Deri ve cilt hastalıkları uzmanı, siğilin oluşmuş olduğu bölgeye ve tespit edilen niteliklerine bağlı olarak hastaya farklı tedavi alternatifleri sunabilmektedir. Siğil tedavisinde ilaç kullanımına başvurulabilmekte ve özellikle siğillerin üzerine uygulanan asit içerikli ilaçlar ile iyileşme sağlanabilmektedir. Siğilin yapısal niteliklerine göre ilaç tedavisine uygun olmadığı veya ilaç tedavisine cevap vermediği durumlarda dermatolojik uygulamalardan faydalanılmaktadır.
Kriyoterapi, ya da diğer bir adıyla dondurma tedavisinde -190 santigrat dereceye kadar soğutucu özelliğe sahip gazlar (azot, sıvı nitrojen, karbondioksit gibi) kullanılarak, gaz pompalaması yoluyla siğillerin dondurularak giderilmesi amaçlanmaktadır. Elektrokoterizasyon ya da diğer bir adıyla yakma tedavisinde, elektrik enerjisi ile edilen ısı vasıtasıyla lokal anestezi uygulaması beraberinde siğillerin yakılarak ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Kriyoterapi ve elektrokoterizasyon uygulamalarının dışında, medikal estetik alanında sıkça kullanılan fraksiyonel lazer sistemleri de siğil tedavisinde fayda sağladığı gözlenen diğer bir yöntem olmaktadır. CO2 ışınları ile çalışan fraksiyonel lazer sistemleri ile siğillerin olduğu bölgenin üst kısmı ısı ile soyulmakta ve siğillere yönelik iyileştirici etki sağlanmaktadır.