Tırnak, keratin proteininden oluşan, parmakların uçlarının dışındaki boynuzsu dokuyu ifade etmektedir. Tırnaklar, ellerin ve ayakların işleyiş fonksiyonlarına fiziksel olarak katkı sağlamakta ve aynı zamanda ellerin ve ayakların estetik açıdan görüntüsünün bir parçası olmaktadır. Tırnaklarda da tıpkı diğer organlarda ve dokularda karşılaşıldığı gibi zaman zaman birtakım bozukluklara ve hastalıklara rastlanabilmektedir. Sağlıklı tırnak parmak ucundaki pembemsi tırnak yatağı üzerinde düzgün yerleşime sahip açık renkte, şeffafa yakın, pürüzsüz bir plak görünümünde olmaktadır. Tırnağın görüntüsünde, şeklinde, renginde ve kalınlığında gözlenen değişimler tırnakta bir bozukluk yaşandığını işaret etmektedir.
Tırnak Bozuklukları Neden Olur?
Tırnaklarda bozukluğa ve hastalığa yol açan temel etkenler mantar enfeksiyonları, sedef hastalığı, hijyenik bakım hataları, ağır baskı ve zorlamalar, ilaçların yan etkileri ve mineral yetersizlikleri olmaktadır. Tırnakta beyaz, sarı ve kahverengi renkte değişimler sıklıkla mantar enfeksiyonunun belirtisi olmaktadır. Tırnaklarda mantar enfeksiyonları kişiden kişiye terlik, ayakkabı gibi eşyaların ortak kullanımı yoluyla, steril olmayan manikür – pedikür aletleri aracılığıyla bulaşabilmektedir. Mantar enfeksiyonlarının tırnağa yerleşmesi tırnak çevresine alınmış bir darbe ve açık bir yara ile daha kolay hale gelebilmektedir.
Tırnakta oluşan kırmızı ve siyah renk tırnak içinde kanama belirtisi olabilmektedir. Tırnak çevresinde iltihaplanma (dolama) da yine bakteri temelli olmakta, tırnak çevresinde kızarıklık, şişkinlik ve ağrıya sebep vermekte ve ilerlediğinde apse oluşturmaktadır. Tırnak batmaları durumunda, tırnağın dışarıya doğru uzayamaması ve içeriye doğru ilerlemesi ağrı ve iltihap oluşturabilmektedir. Tırnak batmaları ile özellikle tırnakların yanlış ve çok kısa kesilmesi ve yanlış ayakkabı seçimleri sebebiyle ayak baş parmaklarında karşılaşılmaktadır. Tırnaklarda matlık, kuruluk ve güçsüzlük vücutta magnezyum, kalsiyum, demir, çinko gibi minerallerin eksikliğinin olması gibi durumlarda ortaya çıkabilmektedir.
Tırnaklarda bozukluğa ve hastalığa yol açan temel etkenler mantar enfeksiyonları, sedef hastalığı, hijyenik bakım hataları, ağır baskı ve zorlamalar, ilaçların yan etkileri ve mineral yetersizlikleri olmaktadır.
Tırnak Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?
Tırnak bozukluklarına yönelik tedavide ilk aşama, tırnaktaki bozulmanın görüntüsünün, şeklinin, renginin ve kalınlığının incelenerek tırnağın bozulmasına yol açan sebebin doğru bir şekilde tespit edilmesidir. Tırnaktaki bozukluklar genellikle muayene sırasında tespit edilebilmekte, ihtiyaç görülmesi durumunda tırnaktan alınan kültür laboratuvar ortamında incelenebilmektedir. Laboratuvar incelemeleri tırnakta mantar enfeksiyonu olup olmadığına ilişkin daha net sonuçlar elde edilmesini sağlamakta ve var ise mantar enfeksiyonunun türüne yönelik bilgi vermektedir. Deri ve cilt hastalıkları uzmanı, tırnaktaki bozuklukların tespit edilen niteliklerine bağlı olarak hastaya farklı tedavi alternatifleri sunabilmektedir. Tırnaktaki bozulmalara bağlı olarak konulan teşhis sonrasında hastalığın sebebine göre ağızdan alınan ilaçların kullanımına, tırnak üzerine uygulanan cilalara ve ilaçlara başvurulabilmektedir. Tırnak bozulmalarına ilişkin hastalıkların tedavisi tırnak dokusu kendisini yenilemesi gerektiği için uzun süreli olabilmektedir. Son yıllarda estetik dermatoloji alanında sıkça kullanılan fraksiyonel lazer sistemleri de tırnak bozukluklarının tedavisinde fayda sağladığı gözlenen diğer bir yöntem olmaktadır. CO2 ışınları ile çalışan fraksiyonel lazer sistemleri ile tırnak bozukluklarının olduğu bölgelerin üst kısmı ısı ile soyulmakta ve dokuda yenilenme oluşturularak sağlıksız dokulara yönelik iyileştirici etki sağlanabilmektedir.